Totale omslag

Ik neem letterlijk een FB-bericht over van Paul Cordy, een geschiedkundige die zeer complexe zaken glashelder kan brengen.

Wanneer men de politieke geschiedenis van dit land leest, vraagt men zich heel terecht en enorm verontwaardigd af:

“Hoe is het zover kunnen komen???”.

“Hoe durft men vandaag verlangen naar herfederalisering???”

“Hoe durft men nog willen onderhandelen en zelfs regeren! met de felrode zuiderburen???:

Is er in dit land dan niemand met voldoende gezag en haar op zijn tanden?

Wij moeten onszelf in handen nemen, ons Vlaams hachje redden en dit kan slechts door een TOTALE OMSLAG.

Hierna de tekst van een schrijver naar mijn hart:

Vandaag 43 jaar (en anderhalf uur) geleden (1981) treedt de regering Mark Eyskens aan. Ruim vijf maanden later kondigde Eyskens in een persconferentie aan: “Het is 21 september, de eerste dag van de herfst, het vallen van de bladeren. De regering is ook gevallen.” Na vijf maanden was zijn regering dus ontslagnemend, op 17 december 1981 trad de volgende regering aan. Eyskens is daarmee niet de koploper, maar liefst 36 van de in totaal 105 regeringen uut de Belgische geschiedenis hadden een kortere levensduur, met het absolute record voor de regering Spaak II die het in 1946 welgeteld 18 dagen uithield.

Begin de jaren tachtig zaten de Belgische economie en vooral de Belgische staatsfinanciën in bijzonder zwaar weer. De economische crisis veroorzaakt door de olieschok hakte er zwaar in, maar het land ging ook door een woelige politieke periode, mee door de crisis, maar ook door communautaire perikelen. Daardoor viel de ene regering na de andere. Toen Eyskens aantrad was dat de elfde regering in minder dan tien jaar tijd.

Het op orde brengen van de staatsfinanciën wilde maar niet lukken, iets waar we tot op vandaag de gevolgen van dragen. De op 18 mei 1980 aangetreden regering Martens III met christen-democraten, socialisten en liberalen viel over de harde eis van de liberalen voor een streng bezuinigingsbeleid. Exit de liberalen dus, zodat Martens IV op 22 oktober verder kon met alleen de christen-democraten en de socialisten. Maar ook daar kwam na 5,5 maand een kink in de kabel wegens onenigheid ov

Kan een afbeelding zijn van 1 persoon en de tekst 'Van dandendng Diesel 0.30 fr. stookolie 0,32 fr. Koning aanvaardt ontslag van regering Eyskens Harden in Pas op voor de kleine lettertjes CVP zijn onwil PS moe Liftongeval op meter hoogte E RIC Nu oplichting langs telefoon Antwerpen? Luchtwaardin dood Letto PTT blijft geliefkoosd slachtoffer ROVERS VINDEN TE LUIK TTO) DOE ZOALS IK, EN WORD MILJONAIR'

Alle reacties:

44

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.