, ,

Lopen voor de vrijheid

SOLIDARITEIT VAN HET VLAAMSE VOLK MET CATALONIË: LOPEN VOOR VRIJHEID

Tussen 11 september en 6 oktober hebben Vlaamse wandelaars 1.200 km afgelegd tussen Waterloo en Barcelona om hun solidariteit te betuigen met het Catalaanse volk en hun verlangen naar vrijheid ten aanzien van de situatie van repressie en ballingschap waaronder zij collectief gebukt gaan en waarbij meer dan 3.000 mensen worden onderdrukt.

Alex Decadt (VALKO), coördinator van de Vlaamse wandelaars, zei: “Samen zullen we naar Barcelona lopen, naar het Catalaanse Parlement. Er worden nauwe banden gesmeed tussen Vlaanderen en Catalonië. Dit is een belangrijke stap, meer nog, een mars naar universele vrijheid”.

De wandelaars verlieten Waterloo op 11 september 2021 (de nationale feestdag van Catalonië) waar ze werden uitgezwaaid door de president in ballingschap Carles Puigdemont en kwamen op 5 oktober aan in Barcelona waar ze in het Parlement van Catalonië werden verwelkomd door de Catalaanse president Laura Borràs, na 25 dagen door België, Frankrijk, Noord-Catalonië en Catalonië te hebben gelopen.

De wandelaars werden van 27 september tot 1 oktober opgevangen door het Solidariteitscomité van Catalunya Nord en namen deel aan het Solidariteitsuur dat op 30 september 2021 in Pessillà werd gehouden en op 1 oktober aan de evenementen ter herdenking van de vierde verjaardag van het referendum van 1 oktober in de stad Illa in Catalunya Nord.

Op 4 en 5 oktober werden de Vlaamse wandelaars in de stad Terrassa (28 km van Barcelona) ontvangen in gezinnen van leden van Cants per la Llibertat (Cants per la Llibertat is een groep mensen die sinds 14 november 2017 elke dag om 19.30 uur bijeenkomt om door middel van liederen en manifesten de vrijheid van Catalonië, het einde van de repressie en de vrije terugkeer van ballingen op te eisen). Op 4 en 5 oktober namen de Vlaamse wandelaars deel aan Cants per la Llibertat en konden ze de heer Josep Rull ontmoeten (die meer dan drie jaar in de gevangenis heeft doorgebracht omdat hij deel uitmaakte van de regering die het referendum van 1 oktober 2017 organiseerde). Alex Decadt sprak de mensen van de Cants per la Libertat toe en toonde zich solidair met het Catalaanse volk en met de noodzaak om een Europa van de volkeren op te bouwen, een Europa waar de verschillende culturen en talen worden verdedigd en waar de mensen vóór de economische belangen van het grootkapitaal komen en een Europa van solidariteit en vrijheid tussen de volkeren wordt opgebouwd.

Een groep mensen van Cants per la Llibertat de Terrassa heeft zich voorgenomen om in 2022 naar Vlaanderen te wandelen, van Reims naar Waterloo, om de Vlaamse wandelaars te bedanken voor hun inspanningen en om kennis te maken met hun parlement en zijn instellingen.